
Anjir qoqisi
Anjir qoqisi
Anjir qoqisi-vitamin zaxirasi
U kamqonlik, yurakning tez urishi, bronxial astma, kokrak ogrigi, opka pardasi yalliglanishi bilan ogrigan bemorlarga tavsiya etiladi. Anjir qoqisini sutda qaynatib, ichilsa gripp, kok yotal, pnevmoniya, bronxitda shifodir. Bundan tashqari, anjir qoqisi qalqonsimon bez faoliyatini yaxshilaydi, gijjalarni yoqotadi. Terini kerakli vitaminlar bilan taminlab, saraton hujayralari rivojlanishining oldini oladi. Undan tayyorlangan kompot esa ishtahani ochib, ovqat hazmini yaxshilaydi.
Vitaminlar: V1, V2, V3, V6, RR.
Mineral moddalar: temir, kaliy, magniy, kalsiy va boshqalar.
Qandli diabetga chalinganlar yangi yoki quritilgan anjirni yemaganlari maʼqul yoki bir donadan ortiq isteʼmol qilmasliklari tavsiya etiladi.
vitaminlar
Anjir tarkibidagi kaliy, kalsiy, antioksidantlar va A, E va K vitaminlari bilan salomatlikni saqlashga yordam beradi. Quritilgan anjirning foydalari va zarari qanday?
Vitamin va minerallarga boy meva boʻlgan anjir koʻplab foydali xususiyatlarga ega. Antioksidantlar mavjudligi sabab quritilgan anjir immunitetni mustahkamlaydi va organizmning kasalliklarga chidamliligini oshiradi.
Yangi anjirda quritilgan anjirga qaraganda koʻproq vitamin va minerallar mavjud. Biroq, yangi anjir kabi, quritilgan anjir ham foydali xususiyatlarga ega.
Uning tarkibida kaliy, temir, kalsiy, antioksidantlar va murakkab uglevodlar mavjud.
Quritilgan anjir yangi anjirga qaraganda ich qotishini davolashda samaraliroqdir. Biroq, mevalar quritilganda shakar miqdori koʻpayganligi sababli, quritilgan anjirda shakar va kaloriya koʻproq boʻladi. Shuning uchun uni oʻrtacha darajada isteʼmol qilish kerak.
Ayniqsa, qandli diabetga chalinganlar yangi yoki quritilgan anjirni yemaganlari maʼqul va isteʼmol qilingan taqdirda ham bir donadan ortiq isteʼmol qilmasliklari tavsiya etiladi, chunki uning tarkibida qand miqdori yuqori boʻlib, qon shakarining keskin oshishiga olib keladi.
Tavsiya etilgan miqdordan oshib ketmaguncha, anjirni parhezlar roʻyxatiga osongina qoʻshish mumkin. 2 ta quritilgan anjir yoki 2 ta yangi anjir taxminan 60 kaloriya.
Meva isteʼmol qilishda xilma-xillikni taʼminlash muhimdir. Kuniga oʻrtacha 3 porsiya meva isteʼmol qilish tavsiya etiladi. Kuniga 2 dona quritilgan yoki yangi anjirni gazak sifatida yoki nonushtada isteʼmol qilish mumkin.
Barcha quritilgan mevalar singari, quritilgan anjir ham kam suvga ega. Quritilgan mevalar tarkibidagi yuqori kaliy tufayli qon bosimini muvozanatlash orqali qon bosimini nazorat ostida ushlab turishga yordam beradi.
Buyrak yetishmovchiligi boʻlgan bemorlar anjirni isteʼmol qilganda porsiyalashga eʼtibor berishlari kerak.
Anjir tarkibida koʻp miqdorda vitamin mavjud. Shunday qilib, u ichakka suvni tortib, ichak orqali chiqindilarning tez oʻtishini taʼminlaydi. Bundan tashqari, tarkibidagi probiyotikalar ovqat hazm qilish tizimini yaxshilaydi. Shu nuqtai nazardan, anjir ich qotishining oldini olishda samaralidir.
Bundan tashqari, quritilgan anjirning isiriq (adrasman) va sut bilan aralashib qaynatilgan qaynatmasi koʻk yoʻtal uchun tabiiy davolovchi vosita hisoblanadi.