Apelsinning sirli xususiyatlari

Apelsinning sirli xususiyatlari

Bo'lim: Salomatlik

Apelsin C vitamin manbai

Apelsinning foydalari haqida gap ketganda, darhol C vitamini yodga tushadi. Albatta, bu sitrus meva askorbin kislotasining yuqori miqdori bilan to‘yingan, ammo bu uning foydali xususiyatlarining oxiri emas. Apelsin organizmning barcha tizimlariga foydali ta’sir ko‘rsatadigan turli xil moddalarga boy, ovqat hazm qilish tizimidan tortib asab tizimiga qadar.
Bitta katta apelsin C vitamini kunlik qiymatning taxminan 80 foizini o‘z ichiga oladi. Askorbin kislotasi organizmda juda ko‘p muhim funksiyalarga ega. Bu immunitetni mustahkamlash va saqlashga yordam beradi, yallig‘lanish jarayonlarining rivojlanishiga to‘sqinlik qiladi, organizmda tabiiy kollagen ishlab chiqarishni rag‘batlantiradi va shu bilan qarish jarayonini sekinlashtiradi. Bundan tashqari, C vitamini organizmning energiya uchun yog‘ zahiralaridan foydalanish qobiliyatini oshiradi. American Journal of Clinical Nutrition jurnalida chop etilgan tadqiqotga ko‘ra, organizmdagi C vitaminining past darajasi vazn ortishi xavfi bilan bevosita bog‘liq.

Ovqat hazm qilish tizimida

Apelsin ovqat hazm qilish tizimining to‘g‘ri ishlashi va sog‘lom ichak mikrobiomasi uchun zarur bo‘lgan kletchatkaga ham boy. Shuningdek, kletchatkaning ko‘p qismi uning mevasida emas, balki apelsinning oq po‘stida mavjud.

Teri salomatligida

apelsin C vitaminiga boy bo’lgani uchun teri salomatligi uchun foydalidir. C vitamini kollagen ishlab chiqarishni qo’llab-quvvatlaydi va terining mustahkam va sog’lom bo’lishiga yordam beradi.

Ko’z salomatligini yaxshilaydi

apelsin A vitamini va boshqa-oziq moddalarga boy bo’lgani uchun ko’z salomatligi uchun foydalidir. A vitamini ko’z salomatligi uchun muhimdir va ko’rish buzilishining oldini olishga yordam beradi.

Immunitet tizimini mustahkamlaydi: apelsin tarkibida C vitamini va boshqa antioksidantlar mavjud bo’lgani uchun u immunitet tizimining faoliyatini qo’llab-quvvatlab, kasalliklardan himoya qiladi.

Apelsinlar yallig‘lanishga qarshi

Apelsinlar yallig‘lanishga qarshi ta’sirga ega flavonoid antioksidantlarning manbai hisoblanadi. Ular erkin radikallar bilan samarali kurashadi va tana hujayralarini shikastlanishdan himoya qiladi. Flavonoidlarning yaqinda o‘tkazilgan klinik tadqiqotlari shuni ko‘rsatdiki, ularning asab tizimi va ruhiy salomatlikka foydali ta’siri mavjud. Ular depressiya xavfini kamaytirishi mumkin va gerperidin deb ataladigan maxsus birikma Alsgeymer kasalligining rivojlanishining oldini oladi.
Ushbu mevaning qobig‘i ham maksimal darajada foydali. Qobiqning oq achchiq qatlamini ajratish oson. Shuningdek, salat, go‘shtli taomlar va choylarga undan qo‘shish mumkin.

Saraton xavfini kamaytirishi mumkin

apelsinlar antioksidantlar va boshqa-oziq moddalarga boy bo’lgani uchun saraton xavfini kamaytirishga yordam beradi. Ba’zi tadqiqotlar shuni ko’rsatdiki, apelsin va boshqa sitrus mevalari saraton, xususan, oshqozon, qizilo’ngach va o’pka saratoni xavfini kamaytirishi mumkin.


Kletchatkaga boy

apelsin tolaga boy meva bo’lib, eriydigan va erimaydigan tolalarni o’z ichiga oladi. Tolali ovqat hazm qilish salomatligi uchun muhimdir va qondagi shakarini nazorat qilishda yordam beradi.

Qon shakarini nazorat qiladi

apelsin past glisemik indeks qiymatiga ega va qon shakar darajasini nazorat ostida ushlab turishga yordam beradi.

Yurak salomatligida

apelsin kaliy, vitamin C va boshqa-oziq moddalarga boy bo’lgani uchun ular yurak salomatliki uchun foydalidir. Ba’zi tadqiqotlar shuni ko’rsatdiki, apelsin yurak xastaliklari xavfini kamaytiradi.

Diareyani davolashda 

apelsin ovqat hazm qilish tizimi uchun foydalidir va ba’zi tadqiqotlar apelsin sharbati diareyani davolashda samarali bo’lishi mumkinligini ko’rsatdi.

Suyak salomatligida

apelsin tarkibida kalsiy va boshqa minerallar mavjud va suyak salomatligi uchun foydalidir.
Apelsin mazali, sog’lom uchun foydali va ko’p qirrali mevadir. Uni yangi holida iste’mol qilinishi mumkin, shuningdek apelsin sharbati, murabbo, pirog va boshqa taomlarda ishlatilishi mumkin.
Apelsin sog’lom oziq-ovqat manbai sifatida tanilgan va juda ko’p foydali xususiyatlarga ega. Biroq, ba’zi odamlarda apelsin iste’moli ba’zi salbiy oqibatlarga olib kelishi mumkin. Xususan, ba’zi odamlar apelsinlarga alerjiya bo’lishi mumkin. Bundan tashqari, apelsin sharbatini iste’mol qilish ko’p miqdorda shakarni o’z ichiga olishi va qondagi shakar darajasini oshirishi mumkin. Shuning uchun, har doimgidek, har bir kishi o’z sog’lig’iga mos ravishda apelsin iste’mol qilishi muhimdir.

O'xshash maqolalar