Kasalliklar paydo bo'lishida ovqatlanishning o'rni.

Kasalliklar paydo bo'lishida ovqatlanishning o'rni.

Bo'lim: Taomlanish
Kasalliklar paydo bo'lishida ovqatlanishning o'rni.

Insonning sog'lig'i qisman ovqatlanishning o'zi va uning alohida tarkibiy qismlarining sifatiga bevosita bog'liq. Ovqatlanish barcha ma'lum bo'lgan kasallik holatlarining 80% ga yaqinini paydo bo'lishi, rivojlanishi va kechishida asosiy ahamiyatga ega.
Kelib chiqishida va rivojlanishida ovqatlanish omili asosiy rol o'ynaydigan kasalliklar orasida:
61% ni - yurak-qon tomir buzilishlari,
32% ni - o'sma kasalliklari,
5% ni - II tip (insulinga bog'liq bo'lmagan) qandli diabet,
2% ni - alimentar tanqisliklar (yod, temir tanqisligi va x.k.) tashkil etadi. 
Bundan tashqari:
Oshqozon-ichak kasalliklari;
Jigar va o't pufagi kasalliklari;
Endokrin kasalliklar;
Yuqumli va parazitar kasalliklar;
Tayanch-xarakat apparati kasalliklari;
Karies va boshqa kasalliklar rivojlanashida muxim axamiyatga ega.

Suratda 👆 aholi kasallanishini tuzilmasi ko'rsatilgan.

Sog'lom turmush tarzi va salomatlik sari — ShifoMed.uz bilan!

O'xshash maqolalar