Ko'k choy. Matcha choyi

Ko'k choy. Matcha choyi

Bo'lim: Taomlanish

Matcha choyining xususiyatlari

Matcha choyi, tanani hujayralar darajasida oziqlantiruvchi o'simlik, hujayradan to'qimalarga, organlarga va tizimlarga tezlashtiruvchi ta'sir ko'rsatadi. Natijada, metabolizm tezlashadi va, albatta, vazn yo'qotish osonlashadi.

Energiya beradi

Mitokondriyalarni oziqlantiruvchi xlorofil, hujayraning energiya kuchi hisoblangan, xuddi Yashil choyini o'z ichiga olgan har qanday yashil bargli o'simlik kabi, tanada topilgan B va C vitaminlari bilan ancha kuchli hissiyotni ta'minlaydi.

Aqliy samaradorlikni oshiradi

Kambag'al konsentratsiya va ruhiy charchash uchun yaxshi bo'lgan matcha choyi, ayniqsa imtihon paytida, qahvaga sog'lom alternativa hisoblanadi.

Qon shakar darajasini tartibga soladi

Matcha choyi, insulin muvozanatini tartibga solishga yordam beradi, qondagi qand miqdorining sekin o'sishiga va sekin pasayishiga yordam beradi. Shunday qilib, matcha choyini iste'mol qiladigan odamlar to'satdan ochlik inqirozini boshdan kechirmaydilar.

Bu sizni tinchlantiradi

G'azab, tushkunlik va uyqu buzilishlarida samarali ekanligi ma'lum bo'lgan gugurt, ayniqsa, sut bilan iste'mol qilinganida, tinchlantiruvchi ta'sir ko'rsatadi.

Choyni foydalarini hamma biladi. Ayniqsa u koʻk choy boʻlsa dunyoda eng foydali ichimliklar reytingida suvdan keyin (kofe bilan birga) 2-oʻrinda turadi.

Matcha choyi haqida soʻrashibdi: “Bu choyni ozish uchun ichsa boʻladimi?” deb. Avval bu choy haqida qisqacha toʻxtab oʻtaman.

Matcha (yaponchadan: mattya — choy pyuresi) choyni kukun holatga keltirilgan koʻrinishi. Buni turli navlari bor boʻlib, asosan choy oʻsimligini yuqori qismidan, yangi paydo boʻlgan yumshoq barglardan tayyorlanadi.

Demak, choyni shunchaki maydalanganini yaponlar mattya deb nomlagan. Buni hech qanday sirli qismi yoʻq. Hattoki uyingizdagi choyni kukun holatiga keltirib ichsangiz matcha choyi boʻladi, qoladi.

Oʻzi choyni shunaqa maydalab, kukun qilib, damlab ichish tavsiya qilinadi. Sababi bargdagi bor foydali moddalar ichkariga kiradi, “shama” koʻrinishida tashlab yuborilmaydi.

Hoʻsh, matcha ozdiradimi? Yoʻq! Lekin yaxshi koʻk choy bilvosita (bevosita emas) biroz boʻlsada ozish jarayonida yordam beradi.

Agar matcha choyi ozdiradi deb sotayotganlar tarkibiga bizga bildirmagan (yorligʻida koʻrsatmasdan) holda qandaydir ishtaha bugʻadigan psixotrop modda qoʻshmagan boʻlsa, uni oʻzi hech qanday yordam bermaydi. Shunchaki sogʻliqqa foydali deb iching, ozish uchun emas. 

Matcha juda yuqori ozuqaviy qiymatga ega tabiiy oziq-ovqat hisoblanadi. U choy tarkibidagi 500 dan ortiq ingredientlarni, jumladan, 5 ta asosiy oziq moddalarni saqlaydi: oqsil, yog', shakar, vitaminlar va minerallar. Matcha - choyni chuqur qayta ishlashdan keyin olinadigan o'ta nozik kukun. Bu choy ichish va ovqatlanishning afzalliklarini hisobga oladi va choyga qaraganda yuqori ozuqaviy qiymati va sog'liqni saqlash qiymatiga ega.

Matcha choyi kukuni inson tanasi uchun zarur bo'lgan oziq moddalar va mikroelementlarga boy. Uning asosiy tarkibiy qismlari choy polifenollari, kofein, erkin aminokislotalar, xlorofill, oqsil, aromatik moddalar, tsellyuloza, vitamin C, A, B1, B2, B3, B5, B6, E, K, H va boshqalar, 30 dan ortiq turlari. mikroelementlarning kaliy, kaltsiy, magniy, temir, natriy, rux, selen, ftor va boshqalar.

Matcha ishlab chiqarish jarayoni

Matchaning qisqacha ishlab chiqarish jarayoni: yuqori sifatli yangi yashil choy → bug'da pishirilgan yashil choy → maydalash → nozik silliqlash → past haroratda quritish → matcha. Matcha ishlab chiqarishda an'anaviy frezalash texnologiyasi va zamonaviy ultra nozik silliqlash texnologiyasi qo'llaniladi. Butun qayta ishlash jarayoni har doim past haroratda amalga oshiriladi, bu choy tarkibidagi faol moddalarni yaxshi saqlab qolishi mumkin.

O'xshash maqolalar