Qora shokolad foydalari

Qora shokolad foydalari

Bo'lim: Taomlanish

Qora shokoladning xususiyatlari

Qora shokolad antioksidantlar va minerallarga. Bu xususiyatni unga kakao beradi. Qora shokolad deganda tarkibida kamida 75% kakao saqlashi kerak. Qadoq ustiga yozilgan boʻladi va 75—99% gacha turlari bor.

FOYDALARI:

 🍫 Yuqori sifatli shokoladni tez-tez isteʼmol qilish axborotni qayta ishlash qobiliyatini, fikrlashni, ishchi xotirani yaxshilaydi.

 🍫 Shokolad tarkibidagi flavonoidlar miyani tezroq ishlashiga yordam beradi va matematik hisob-kitoblarni amalga oshirishdagi qiyinchiliklarni yengillashtiradi.

 🍫 Kakao magniy (Mg) elementiga boy. Bu esa tinchlantirish, qon bosimini tushirish va boshqa ijobiy oʻzgarishlarga sabab boʻladi.

 Foydali ekan deb koʻp iste’mol qilish kerak emas. Kunda 50 grammgacha yetarli boʻladi. 

Miya faoliyatini yaxshilaydi, yuz terisini taranglashtiradi:


Qora shokoladning foydali xususiyatlari

Qora shokolad – bu kakao kukuni, kakao moyi va shakardan iborat bo‘lgan shokolad turi, ammo sut qo‘shilmaydi. U boshqa shokolad turlariga qaraganda foydali hisoblanadi, chunki tarkibida kakao ko‘p, shakar kam.

Shokolad tarkibida kakao qancha ko‘p bo‘lsa shuncha achchiq ta’mga ega bo‘ladi. Tarkibida 70—80 foiz kakao bo‘lgan shokolad achchiq shokolad nomi bilan, tarkibida 50 foiz kakao bo‘lgan shokolad qora shokolad nomi bilan sotiladi. Achchiq shokolad foydaliroq hisoblanadi.

U yuqori energiya manbasi bo‘lib, 100 gr achchiq shokolad deyarli 539 kkl tashkil qiladi.

Tarkibida :

hujayra tolasi — 7.4 gr;

temir moddasi — 5.6 mgr;

magniy — 133 mgr;

fosfor — 170 mgr;

kaliy — 360 mgr;

kalsiy — 45 mgr;

RR vitamini — 2.1 mgr;

E vitamini — 0.9 mgr;

B1, B2 vitaminlari — 0.7 mgr

Tadqiqotlar shuni ko’rsatdiki, qora shokolad organizmga qondagi yog’lardan, yurak kasalliklari va stressgacha foyda keltiradi. Bunga qo’shimcha ravishda, qora shokoladning yana bir ma’lum foydasi, ya’ni kakao, miya funktsiyalariga foydali ta’sir ko’rsatadi. Tadqiqotlar shuni ko’rsatdiki, qora shokolad tarkibidagi kakao miya tomirlarini kengaytiradi va miyaga tezroq qon oqimini ta’minlaydi. Bu xotirani yaxshilaydi va ko’p narsalarni uzoq vaqt davomida saqlashni qo’llab-quvvatlaydi. Bundan tashqari, u o’z ichiga olgan kofein bilan diqqatni oshirishi mumkin.

Kuniga qancha gramm shokolad iste’mol qilish mumkin?

Belgilangan imtiyozlarni ta’minlash uchun eng yuqori kakao tarkibiga ega qora shokoladga ustunlik berish va iste’mol qilish me’yoriga rioya qilish kerak. Shuni esdan chiqarmaslik kerakki, shokolad juda mehr bilan iste’mol qilinadi va uning ko’plab afzalliklaridan tashqari tarkibida shakar ham mavjud. Tarkibida shakar borligi sababli, ayniqsa, diabet, semizlik va tish kasalliklari bilan og’rigan odamlar tomonidan ehtiyotkorlik bilan iste’mol qilinishi kerak.

Kundalik iste’mol qilinadigan miqdor 60% li kakao bo’lgan qora shokoladning maksimal miqdori 20-30 g. Ushbu ko’rsatkichlar orasida qora shokolad iste’mol qilish yurak xastaliklaridan himoyalanishni ta’minlashi ma’lum. Shu bilan birga, boshqa imtiyozlarni ko’rish uchun ideal bo’lgan bu ko’rsatkichdan oshib ketmaslik kerak. To’g’ri qora shokoladli kakao nisbati, miqdori va inson uchun tavsiyalar uchun mutaxassis bilan maslahatlashish kerak.





O'xshash maqolalar